آشنایی با مشخصات دیوار باربر
دیوار باربر، دیواری است که علاوه بر وزن خود، بار کف و سقف را نیز تحمل می کند. این دیوار، نسبت به نیروهایی که باید در برابر آن ها مقاومت کند ضخیم شده است به طوری که وزن خود، بار کف و سقف، بار افراد و همچنین نیروهای جانبی طاق ها را تحمل می کند. چنین دیوارهایی ممکن است نسبت به پایه بسیار ضخیم تر باشند، جایی که حداکثر بارها در آن تجمع می یابد. دیوارهای باربر همچنین ممکن است با قاب و روکش یا بتن مسلح ساخته شوند.
دیوار باربر، (که گاهی اوقات به عنوان ” دیوار بلبرینگ ” نیز نامیده میشود)، دیواری است که به طور معمول جداسازی فضاهای داخلی یک ساختمان و تحمل بارهای برخی از بخش های ساختمان را بر عهده دارد.
دقت داشته باشید که این دیوار مجزا از دیوار پارتیشن است که صرفا جداسازی بین فضاها را فراهم می کند، اما تحمل کننده نیست.
دیوارهای باربر معمولا با استفاده از بتن و یا آجر ساخته می شوند. ضخامت دیوار باربر با توجه به نوع ساختمان، تعداد طبقات نیاز به پشتیبانی، مواد مورد استفاده برای ساخت دیوار، و سایر بارهای اعمال شده، تعیین می گردد.
تعریف دیوار باربر و ویژگی های آن
دیواری که برای حمایت از سایر عناصر ساختمان در یک سازه ساخته شده است، دیوار باربر نامیده می شود.
این دیوار یک عنصر ساختاری است که وزن خانه را از پشت بام و طبقات بالا حمل می کند. همچنین این دیوار معمولا در هر طبقه روی هم قرار دارد. دیوارهای تحمل بار را می توان به عنوان دیوار داخلی یا خارجی استفاده کرد.
این نوع دیوارها اغلب عمود بر تیرچه ها یا خط الراس بوده و از بتن ساخته میشوند. چرا که بتن یک ماده ایده آل برای تحمل بارهای سنگی وارده است.
انواع دیوارهای باربر
انواع دیوارهای باربر به شرح زیر است:
- دیوار بتنی پیش ساخته: این دیوار از نظر زیبایی خوشایند است. دیوار پیش ساخته از استحکام بالایی برخوردار است و به دلیل دوام خود مشهور است. این نوع دیوار، محافظت عالی را ارائه می دهد و نصب آن آسان است.
- دیوار حائل: پشتیبانی جانبی را ارائه می دهد. نصب دیوار حائل دارای مزایای زیست محیطی زیادی مانند کاهش فرسایش و حفاظت از مناطق در برابر اشباع است. همچنین به عنوان روکش یا دیواره سینه شناخته می شود.
- دیوار سنگ تراشی: سنگ تراشی با دوام ترین قسمت هر سازه است که دوام و استحکام بالایی را ارائه می دهد. دیوار سنگ تراشی همچنین به کنترل دمای داخل و خارج کمک می کند. همچنین مقاومت در برابر آتش را افزایش می دهد.
- دیوارهای باربر گل میخ فلزی: برای ساخت دیوارهای خارجی استفاده می شود. این فلز می تواند فولاد ضد زنگ، مس، آلومینیوم باشد. از نیروی گرانش، لرزه ای و بار پشتیبانی می کند.
- دیوار آجری مهندسی: از بلوک های تیر دو طرفه باز استفاده می کند. با استفاده از قالب ساخته شده است. دیوار بلوک به صورت افقی جایگزین می شود.
- دیوار سنگی: گفتیم که متداول ترین مصالح برای ساخت دیوارهای باربر در ساختمانهای عظیم بتن ، بلوک یا آجر است. اما دیوارهای باربر سنگی نیز دوام و استحکام قابل توجهی را ارائه می دهند.
یک دیوار باربر، بار سازه را از سقف و کفپوش فوقانی به فونداسیون یا دیگر اعضای قاب مناسب منتقل می کند.
این کار می تواند به اعضای سازه ای مانند تیرها، اسلب و دیوارهای کف در بالا کمک کند.
دیوارهای باربر به طور معمول بر روی هر کف چیده شده اند و از آن ها می توان به عنوان دیوارهای داخلی یا خارجی استفاده کرد. چنین دیوارهایی معمولا عمود بر تیرچه یا خط الراس کف خواهند بود.
مزایای دیوار باربر
این دیوار برای ساخت کمتر از 2 طبقه خوب و ارزان است زیرا آجر ارزان تر است. همچنین مقاومت و استحکام مطلوبی در برابر آتش دارد. یک دیوار آجری ضخیم که به سایر دیوارها مقاومت بیشتری در برابر آب و هوا و محافظت در برابر سر و صدا می دهد.
معایب دیوار باربر
پی های آجری در مقایسه با سازه های چارچوب دار RCC به مساحت فونداسیون زیادی احتیاج دارند، زیرا ظرفیت حمل آجر بسیار کمتر از RCC است. این باعث می شود منطقه کمتر در دسترس باشد.
ساختار باربر از نظر مقاومت در برابر زلزله ضعیف است زیرا امواج ضربه ای باعث ایجاد تنش و فشرده سازی نامنظم در ستون ها می شود. کشش تا حد زیادی توسط فولاد RCC توسعه می یابد که در ساختار باربر وجود ندارد.
کاهش مقاومت مصالح در اثر حمله آتش یا فروپاشی در نتیجه بارهای جانبی می تواند منجر به شکست جدی سازه شود.
این پتانسیل وجود دارد که دیوارهایی که مستقیما تحت تاثیر آتش سوزی قرار نمی گیرند، در اثر خرابی در مناطق دیگر به دلیل توزیع مجدد بارها تحت تاثیر قرار گیرند.
تشخیص دیوارهای باربر دشوار است و ممکن است دیوار خارجی یا داخلی ساختمان باشند.
گسترش آتش پنهان می تواند در داخل دیوار باربر دیده نشود، به اجزای سازه حمله کرده و منجر به فروریختن شود.
ناودانی های سرد مورد استفاده در دیوارهای باربر، اغلب به دلیل ماهیت ضعیف اتصالات مورد استفاده در ساخت، امکان خرابی فوری و بدون هشدار را ارائه می دهند.
مزایا و معایب دیوار باربر
ناودانی های چوبی سبک وزن که در دیوارهای باربر استفاده می شوند ممکن است به طور ناگهانی شکسته شده و آتش بتواند در داخل دیوار پخش شود. تیرهای تعبیه شده در دیوارهای آجری می توانند به دلیل انبساط حرارتی تیر باعث خرابی خارج از دیوار باربر شوند.
اختلاف دما بین طرف آتش دیوار باربر و سمت غیر آتش می تواند تا 500 درجه سانتیگراد برسد. این می تواند باعث خم شدن دیوار و فروریختن احتمالی آن شود.
جمع بندی
دیوارهای باربر به طور کلی بار را از یک طبقه، تیر یا سازه سقف به زمین منتقل می کنند. این دیوارها باری را که تحمل می کنند به سادگی از طریق فشرده سازی موادی که از آن ساخته شده اند منتقل می کنند و در مفهوم اصلی خود به یک ستون شبیه هستند.
دیوارهای باربر در داخل ساختمانها معمولاً از بتن ، آجر، فولاد یا چوب ساخته شده اند. همچنین ممکن است از محصولات کامپوزیتی مانند سیستم های پانل عایق سازه ای (SIP) یا چوب چند لایه (CLT) استفاده شود. استحکام دیوار باربر به مقاومت فشاری جزء باربر آن بستگی دارد.
هر دیواری ممکن است باربر یا غیر باربر باشد. هیچ راه آسانی برای شناسایی این موضوع وجود ندارد. این فرض باید وجود داشته باشد که تمام دیوارهایی که می بینید باربر هستند، مگر اینکه بتوان آن را به گونه ای دیگر ثابت کرد.
خرابی دیوار باربر احتمالا منجر به خرابی یک یا تعدادی دیگر از عناصر سازه ای می شود. همچنین خرابی قسمتی یا تمام ستون باربر ممکن است منجر به انتقال بیشتر بار کلی ساختمان به سایر دیوارهای باربر یا قسمت هایی از دیوار شود که ممکن است منجر به شکست ناگهانی یا زودهنگام باقیمانده سازه شود.
دیوارهای باربر همچنین ممکن است حاوی حفره ها یا عایق های قابل احتراق باشند که از طریق آنها نسوز پنهان می تواند منتشر شود و به مواد باربر در داخل دیوار حمله کند. این دیوار اغلب علائم و نشانه های فروپاشی واضحی مانند ترک و اعوجاج وجود دارد.
به طور کلی دیوارهای فونداسیون که معمولا از مصالح بنایی ساخته می شوند، طبیعتا باربر هستند، زیرا نقش اصلی آنها تحمل وزن خانه است. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به آدرس اینترنتی https://markazelsf.com/ مراجعه نمایید.