اهمیت مدیریت پروژه ساختمانی در ساخت و ساز های بزرگ و کوچک

 

همانطور که در منابع معتبر تعریف شده است، مدیریت پروژه ساختمانی جزو سرویس های حرفه ای بشمار می رود. معمولا برای نظارت، برنامه ریزی و نیز مدیریت پروژه های ساختمانی از تکنیک های مختلف استفاده می شود. قرار است در این مقاله شما را با جنبه های مختلف مدیریت پروژه های ساختمانی آشنا کنیم.

مدیریت پروژه های ساختمانی حرفه ای است که در هر مقطعی همه افراد روی کره زمین را لمس می کند. در حالی که اکثر افراد مستقیماً در برنامه ریزی و اجرای واقعی پروژه های ساختمانی دخالت ندارند، اما همه افراد در ساختمان ها و سازه هایی زندگی یا کار می کنند که نتیجه این روند بوده است.

در واقع ساخت و ساز چرخ اصلی اقتصاد مدرن است. ساخت و توسعه تقریباً همه بخش های تجاری را از تأمین مالی تا املاک و مستغلات تحت تأثیر قرار می دهد. صنایع بزرگ و درهم تنیده به مدیران پروژه نیاز دارند که در پیچیدگی های این رشته مهارت داشته باشند و بتوانند به طور موثر برنامه ریزی کنند. اینجاست که مدیریت پروژه ساختمانی نقش خود را ایفا می کند.

مدیریت پروژه ساخت و ساز از ابتدا تا انتها بر توسعه پروژه ساختمان نظارت می کند. این پروژه ها می توانند مانند یک خانه مینیمالیستی یا یک ساختمان پیچیده مانند یک مجتمع خرید چند هکتاری باشند. مدیریت پروژه ساختمانی شامل یک سایت فیزیکی برای انجام پروژه و یک تیم حرفه ای و آموزش دیده برای انجام نظارت، برنامه ریزی و نیز مدیریت است.

هدف مدیریت پروژه ساختمانی، کنترل زمان تحویل پروژه، کنترل هزینه پروژه و نیز کنترل کیفیت پروژه های ساختمانی است، گاهی اوقات این سه موضوع به عنوان مثلث مدیریت پروژه های ساختمانی یا محدودیت های سه گانه نیز شناخته می شود.

مدیریت پروژه بزرگ ساختمانی نیز، به کنترل محدودیت های سه گانه، تحویل به موقع، کنترل بودجه و ردیابی مقدار پیشرفت کار اشاره دارد.

انواع مدیریت پروژه ساختمانی؟

همانطور که در اکثر صنایع نیز شاهد آن هستیم، ساخت و ساز انواع مختلفی دارد که همگی به نوعی وابسته به مدیریت پروژه ساختمانی و صنایع هستند. به طور کلی، آنها را می توان به دسته های زیر تقسیم کرد:

  • ساخت و ساز مسکونی:

اکثر افراد احتمالاً بیشتر با ساختمان های مسکونی آشنا هستند که شامل خانه ها، ساختمان های آپارتمانی، خانه های شهرکی و دیگر خانه های کم ارتفاع می شود.

  • ساختمان تجاری:

ساختمان های اداری، مراکز خرید، بانک ها، تئاترها، زمین های گلف همه زیر چتر ساخت و ساز تجاری قرار می گیرند. ساختمان های صنعت خصوصی نیز شامل این دسته هستند.

  • ساختمان صنعتی:

ساختمان هایی که برای اهداف تولید محصول، انرژی، پالایش نفت، ذخیره سازی محصول و بنادر مورد استفاده قرار می گیرند، در دسته ساختمان های صنعتی قرار می گیرند.

  • ساخت و ساز محیطی:

این پروژه ها برای بهبود محیط زیست کار می کنند و شامل امکانات مدیریت پسماند جامد و تصفیه خانه ها می شوند.

  • ساخت و ساز عمومی:

ساخت و ساز عمومی معمولا نیازهای دولتی و نهادهای عمومی را به نوعی برآورده می کنند که شامل، مدارس، ادارات دولتی، بیمارستان ها، قطب های حمل و نقل عمومی، کتابخانه ها، موزه ها و امکانات نظامی است.

  • ساختمان کشاورزی:

انبارها، حصارکشی، سیلوها و ذخیره آب شامل پروژه های عمرانی کشاورزی است.

  • ساخت زیرساخت های عمرانی:

پروژه های عمرانی اغلب به پروژه های زیربنایی اشاره می کنند که عموم مردم از آنها استفاده می کنند، مانند جاده ها، پل ها، تونل ها، فرودگاه ها و سدها.

اگرچه انواع مختلفی از پروژه های ساختمانی وجود دارد، اما همه آنها اصول و مراحل اساسی یکسانی در فرآیند مدیریت پروژه ساختمانی دارند.

مدیریت-پروژه-ساختمانی1

شش جنبه اصلی مدیریت پروژه ساختمانی؟

هنگامی که به دنبال پیمانکاری هستید که پروژه ساختمان شما را اداره کند، مهم است که فردی را پیدا کنید که به اصول مدیریت ساخت و ساز مسلط باشد. توجه داشته باشید که برنامه ریزی و سازماندهی برای هرگونه اقدام موفق ضروری است، از جمله ساخت و بازسازی ساختمان های مسکونی و تجاری.

مدیریت پروژه ساختمانی شامل فعالیت های زیر است:

  • مرحله برنامه ریزی اولیه که شامل اخذ مجوزهای لازم و تقسیم کار به وظایف خاص است.
  • برنامه ریزی کار که شامل تنظیم تاریخ ساخت اولیه و برآورد زمان مورد نیاز تا اتمام پروژه است. برنامه ریزی مشاغل به دو دلیل مهم است: یکی اینکه به پیمانکار اجازه می دهد تا هزینه ها را برای مشتری به صورت دقیق ارزیابی کند. دو، به پیمانکار و کارفرما یک بازه زمانی برای اتمام پروژه می دهد.
  • سازماندهی منابع برای تکمیل پروژه که شامل موارد مختلف از جمله، اختصاص صنایع، مکان یابی و خرید مواد لازم و ایجاد روشی منظم برای راهنمایی کارکنان می شود.
  • هدایت کارگران در وظایف خود؛ که مربوط به تعیین وظایف خاص، نظارت بر انجام وظایف و در صورت لزوم ارائه آموزش در مورد نحوه انجام بسیاری از مشاغل مربوط به هر پروژه ساختمانی است.
  • کنترل فرایند ساخت که برای حفظ زمانبندی معقول پروژه، جلوگیری از افزایش هزینه ها و برای اطمینان از رضایت مشتری ضروری است.
  • هماهنگی فرایند ساخت و ساز که به معنی، اطمینان از ارتباط خوب بین افراد مختلف و تیم های درگیر در پروژه است. هماهنگی ساخت و ساز شاید مهمترین مرحله از شش مرحله باشد. توجه داشته باشید که ارتباط موثر برای اتمام کار به شیوه ای کارآمد ضروری است.
  • همانطور که می بینید، مدیریت کار ساختمانی بسیار مهم است. به همین دلیل به یک پیمانکار و یک تیم حرفه ای  و ماهر مانند شرکت پیام دشت پارس نیاز دارید که بتواند از ابتدا تا انتها بر تمام جنبه های پروژه شما نظارت کند.

    متخصصان ساختمانی شرکت پیام دشت پارس، چندین دهه تجربه ترکیبی در هر شش جنبه مدیریت ساختمان در کشور را دارند. تیم ماهر و آموزش دیده ما کار شما را در زمان مقرر، و با بودجه بسیار کم و با نتایج نهایی که شما را راضی می کند، به پایان می رسانند. برای اطلاعات بیشتر امروز از طریق تلفن با ما تماس بگیرید.

    چرا به مدیریت پروژه ساختمانی در کشور نیاز است؟

    صنعت ساختمان از جمله بزرگترین و تاثیرگذارترین عامل ها در اقتصاد هر کشور است، به همین دلیل مدیریت پروژه های ساختمانی از اهمیت بالایی برخوردار است. ما در ادامه اهمیت مدیریت پروژه های ساختمانی را از دیدگاه های مختلف بررسی می کنیم:

    • رهبری

    مدیریت پروژه ساختمانی منجر به رهبری و جهت پروژه ها می شود. به همان شیوه که هر پروژه به یک مدیر برای نظارت بر عملکردهای یک کسب و کار نیاز دارد، پروژه های ساختمانی نیز به یک مدیر برای ارائه چشم انداز، انگیزه، مقابله با موانع، مربیگری و الهام بخشیدن به تیم نیاز دارد. معمولا مدیران پروژه به تیم خدمت می کنند، با مدیریت ارتباط برقرار می کنند و مسئولیت کامل فرایند ساخت و ساز را بر عهده می گیرند.

    • برنامه ریزی پروژه

    مدیریت پروژه ساختمانی باعث به وجود آمدن برنامه ریزی هدف دار برای پروژه ها می شود. برنامه ریزی پروژه نقش مهمی در ساخت و ساز دارد. یک برنامه و استراتژی خوب می تواند در غلبه بر هزینه های اضافی، کاهش بودجه مورد نیاز، دستیابی به تحویل به موقع و حفظ استانداردهای کیفیت کمک کند. معمولا تمامی مدیران پروژه در مورد مهلت ها و مراحل قابل قبول با همه ذینفعان، تیم، فروشندگان، مدیریت و غیره مذاکره می کنند.

    • کنترل کیفیت

    یکی از مهمترین جنبه های موفقیت آمیز مدیریت پروژه ساختمانی، حفظ استانداردهای کیفیت است. معمولاً ذینفعانی که روی یک پروژه کار می کنند با فشار زیاد باعث می شوند کیفیت ساخت و ساز مطابق با استانداردهای موجود باشد.

    • مدیریت ریسک

    مدیریت ریسک در پروژه ساختمانی بسیار مهم است. مدیران مسئول، بایستی بر کلیه فرایندها در حوزه ساخت و ساز نظارت کنند، آنها همچنین کلیه خطرات احتمالی را تجزیه و تحلیل می کنند، آنها را کمیت می کنند، برنامه کاهش را تدوین می کنند و همچنین در صورت نیاز برای برنامه های احتمالی آماده می شوند. انتظار می رود یک مدیر ساخت و ساز تمام خطرات موجود را در دستور کار خود قرار دهد و در حالی که مدیریت تیم را انجام می دهد، بر چالش ها غلبه کند.

    • تخصص موضوعی

    مدیران پروژه برای مدیریت پروژه ساختمانی آموزش دیده اند و تخصص آنها حول ساخت و ساز و همه عوامل موثر بر آنها می چرخد. مدیران پروژه تخصص خود را در هر پروژه به کار می گیرند تا تمام عملیات و وظایف سنگین را مدیریت کنند. آنها همچنین مکالمات هوشمند و آگاهانه ای را با همه ذینفعان انجام می دهند، از مدیریت گرفته تا فروشندگان درگیر در پروژه.

    مدیریت پروژه ساختمانی امروزه به یک عامل کلیدی در نحوه انجام پروژه های عمرانی تبدیل شده است. از آنجا که مدیریت ساختمان نیاز به سطح تخصص بالایی دارد و بر عوامل موثر و مشارکت کننده در پروژه ساخت و ساز تمرکز دارد، به کارگیری مدیران ساختمانی برای این فرایند اهمیت زیادی دارد.

اسکرول به بالا