منظور از فونداسیون در ساختمان چیست؟

فونداسیون یا پی قسمتی از ساختار زیر سطح خاک است که در تماس کامل با خاک بوده و بار ساختمان را به خاک منتقل می کند. به طور کلی زیر سطح زمین است. چنانچه قسمتی از پی بالاتر از سطح زمین باشد، کاملا با خاک پوشانده شده و در معرض دید نخواهد بود. این قسمت از ساختار در تماس با هوا، نور و غیره نیست یا اصطلاحا گفته میشود که قسمت پنهان سازه است.

هر زمان که کارگران ساختمانی کار بر روی یک ساختمان جدید را آغاز می کنند، ابتدا باید ارزیابی شود که کجا و چگونه بایستی بنیاد را ایجاد کنند.

لذا مهندسان طراح پایه و اساس یک ساختمان، باید در ذهن داشته باشند که چقدر خاک زیر آن نیاز خواهد بود و محاسبات دقیقی داشته باشند. در صورت محاسبه نادرست، پی ممکن است خراب شود و کل سازه را در معرض خطر قرار دهد.

برای ایجاد پی ، سنگرها تا رسیدن به یک لایه سخت در خاک عمیق تر می شوند. برای بدست آوردن پایه قوی، بتن در این ترانشه ریخته می شود. این ترانشه ها با قفس تقویت کننده ترکیب شده اند تا استحکام پایه را افزایش دهند. میله های فولادی تعبیه شده در این بخش از ساختمان در واقع به عنوان ریشه ی سازه عمل می کنند و بایستی با دقت و توجه بالایی اجرا شوند. هنگامی که پایه و بنیاد به درستی بسته شد ، می توان ساختمان سازی را شروع کرد. ساخت این بخش از ساختمان را می توان با بتن ، فولاد ، سنگ ، آجر و … انجام داد. مواد و نوع پی انتخاب شده برای ساختمان مورد نظر بستگی به بارهای طراحی و نوع خاک زیرین دارد. طراحی پایه باید شامل تاثیرات مختلف ساخت و ساز بر محیط باشد. مثلا، کارهای حفاری و شمع بندی برای پی عمیق ممکن است منجر به اختلال نامطلوب در خاک و فونداسیون ساختاری شود. چنین تاثیراتی باید قبل از انجام عملیات مورد مطالعه و مراقبت قرار گیرد. دفع مواد زائد از عملیات باید به درستی اجرا شود. ساخت پایه و بنیاد ساختمان باید به گونه ای باشد که در برابر ضربات و آسیب های خارجی مقاومت قابل توجهی از خود نشان دهد. پایه و اساس هر سازه به گونه ای طراحی شده است که:

خاک زیر ساختمان دچار شکست برشی نمی گردد.

حد تحمل فشار پی را می توان به عنوان فشاری که خاک می تواند بدون شکست تحمل کند تعریف کرد.

هدف از فونداسیون چیست؟

پایه و اساس ساختمان برای کلیه ساختارهای حمل بار برای اهداف زیر ارائه شده است:

پی، دلیل اصلی پایداری هر سازه است. هرچه پایه قوی تر باشد، ساختار پایدارتر است.

طراحی و ساخت مناسب پی ها سطح مناسبی را برای توسعه زیرسازی در سطح مناسب و روی بستر محکم فراهم می کند.

فونداسیون با طراحی ویژه به جلوگیری از حرکات جانبی مواد نگهدارنده کمک می کند.

یک پایه و بنیاد مناسب، بار را به طور یکنواخت روی سطح زمین پخش می کند. این انتقال یکنواخت به جلوگیری از حل و فصل نابرابر ساختمان کمک می کند.

این فونداسیون به منظور توزیع کامل بار از سازه در یک سطح وسیع و سپس به خاک زیر آن عمل می کند. این بار منتقل شده به خاک باید در محدوده ظرفیت باربری مجاز خاک باشد.

فونداسیون پیام دشت پارس 1

وظایف پی در ساخت و ساز

بر اساس اهداف فونداسیون در ساخت و ساز، وظایف اصلی آن را می توان به شرح زیر ثبت کرد:

  1. ثبات جانبی کلی را برای سازه ایجاد می کند.
  2. پی به عنوان یک سطح برای ساخت زیرسازی عمل می کند
  3. توزیع بار به طور مساوی انجام می شود
  4. شدت بار کاهش می یابد تا در ظرفیت باربری ایمن خاک باشد
  5. در برابر حرکت خاک مقاومت می کند و از آن جلوگیری می شود
  6. آبشویی و مسائل تضعیف کننده با ساخت پی حل می شود

بایدها و نبایدهای یک فونداسیون خوب

طراحی و ساخت پی به گونه ای انجام می شود که بتواند بارهای تحمیل شده را حفظ کرده و به خاک انتقال می دهد. این انتقال باید بدون ایجاد هر اختلالی در ثبات سازه، انجام شود.

با داشتن یک پایه سفت و محکم برای فونداسیون می توان از استقرارهای افتراقی اجتناب کرد. این موضوعات در مناطقی که بارهای اضافی ماهیت یکنواختی ندارند، بیشتر نمایان می شود.

بر اساس خاک و مساحت، توصیه می شود یک پایه عمیق تر داشته باشید تا بتواند از هر نوع آسیب یا نقصی محافظت کند.

مکان فونداسیون انتخاب شده باید منطقه ای باشد که تحت تاثیر آثار یا عوامل آینده قرار نگیرد.

بایدها و نبایدهای یک فونداسیون خوب

انواع پی های موجود در پروژه های ساختمانی

چه برای ساخت خانه های تک واحدی، برج ها یا روبناها، انتخاب فونداسیون مناسب، الزامی و حیاتی است. اساسی ترین هدف پی و بنیاد هر ساختمان عبارتست از: توزیع وزن از دیوارهای باربر به خاک یا سنگ بستر زیرین و حفظ رطوبت زیرزمینی یا خاک.

توپوگرافی، زمین شناسی و خاک شناسی (مطالعه خاک) در محل ساخت و ساز شما علاوه بر اندازه و ابعاد ساختمان شما و سایر عوامل مانند نوع ساخت، نوع فونداسیون مناسب برای ساختمان شما را نیز تعیین می کند. در ادامه به رایج ترین انواع پی ها می پردازیم.

با توجه به اینکه زمین زیر پای ما می تواند از انواع مختلفی از خاک ها، سنگ ها، رسوبات و موارد دیگر تشکیل شده باشد، مهندسان ژئوتکنیک باید بدانند که این متغیرها در زمین چگونه بر ساخت و سازه و یکپارچگی سازه تاثیر می گذارند.

دو دسته اصلی پی در ساخت و ساز وجود دارد: عمیق و کم عمق.

  1. 1. پی های عمیق

هنگام ساخت و ساز بر روی شن و ماسه که توانایی جذب بار سازه را ندارند، به پایه های عمیق نیاز است. یک پایه باید در اعماق زمین یا حتی زیر آب ایجاد شود، جایی که بتوان تماس با لایه های قوی تر زمین برقرار کرد.

به عنوان مثال، پل ها، اسکله ها و سدها باید در زیر آب پایه ریزی کنند و در عین حال یکپارچگی ساختاری را حفظ کنند. اینجاست که پی های عمیق برای ساخت سازه های عظیم ضرورت پیدا می کند.

این نوع پی بیشتر برای سازه های بزرگتر به کار میرود، اما ممکن است برای خانه هایی که بر روی صخره های شیب دار، روی ساحل یا سایر مکان های منحصر به فرد ساخته شده اند نیز استفاده شود.

  1. 2. پی های کم عمق

به طور معمول، فونداسیون کم عمق، گسترده‌تر از نوع عمیق آن است. پی های کم عمق را می توان پایه های پهن یا باز نیز نامید. به دلایل واضح، پایه های کم عمق مقرون به صرفه تر هستند. آنها نیاز زیادی به حفاری در زمین ندارند و به همین دلیل رایج هستند.

این نوع پی زمانی کارآمد است که سازه، خیلی سنگین نباشد و خاک بتواند وزن قابل توجهی را در عمق کم، تحمل کند.

بسته به اندازه، مکان و برنامه های ژئوتکنیکی پیش روی پروژه در دست ساخت، تصمیم برای ساخت پی های کم عمق یا عمیق ممکن است واضح باشد. با توجه به اهمیت پایه و بنیاد ساختمان برای یکپارچگی ساختاری کلی آن، گرفتن این تصمیم با دقت بالا ضروری است. از شرکت های ساختمانی، مهندسان و مشاوران واجد شرایط استفاده کنید تا مطمئن شوید که فونداسیون سالم است و بار را در طول عمر سازه تحمل می کند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع فونداسیون و نحوهی اجرای آن می توانید به آدرس اینترنتی https://markazelsf.com/ مراجعه نمایید.

 

اسکرول به بالا